Mi a BIM?

A BIM (Building Information Modeling – magyarul épületinformációs modellezés) egy építőiparban használt innovatív munkamódszert jelent, melynek célja az épületek tervezésének, kivitelezésének és üzemeltetésének optimalizálása szoftveres segítséggel.

Az Egyesült Államokbeli US National BIM Standard Project Committee definíciója a következőképp határozza meg a BIM-et:

“Az épületinformációs modellezés a létesítmény fizikai és funkcionális jellemzőinek digitális ábrázolása, amely egy megosztott adatbank révén az épület egész életciklusa alatt megbízható, megfelelő adatok gyűjtését biztosítja, a legkorábbi ötletektől a bontásig. (NBIMS-US, 2016) “

A BIM alapja egy digitális, objektum-orientált 3D-s számítógépes modell, melyben az egyes komponenseket geometriai méretekkel rendelkező tárgyakként ábrázoljuk. Ez döntő különbség a hagyományos CAD modellhez képest, melynél ugyan a három dimenzió szintén leképezhető, de a rajzok grafikus 2D elemekből (vonalakból és szövegekből) állnak. Az egyes elemek (pl. mennyezet, tető, ablakok, falak) virtuális modellje további hasznos jellemzőkkel is kiegészíthető (pl. anyag, gyártó, ár). A 3D a geometriára (x, y, z) vonatkozik, továbbá lehetőség van a dimenziók számának növelésére, az ütemterv (4D BIM), a költségvetés (5D BIM), valamint az épületfenntartás szempontjainak (6D BIM) integrálásával. Ez a rendszer felhasználható adatbázisként is, melyben az adott épületre vonatkozó összes információ mentésre kerül. Ideális esetben ez az információ minden érdekelt fél számára elérhető a projekt során. Ez azt jelenti, hogy a tervezés, az építés és a jövőbeni üzemeltetés ugyanazzal az adatmodellel dolgozik.

Adatáramlás a hagyományos és BIM modellben

Változások esetén a BIM és a CAD két alapvetően eltérő megközelítést képvisel. A CAD szoftver a hagyományos “papír és toll” munkamenetre épül, és változás esetén minden egyes rajzot manuálisan kell módosítani az új állapotnak megfelelően. A mennyiségi kimutatást szintén minden alkalommal manuálisan kell újrakalkulálni, majd a projekt résztvevőit tájékoztatni a frissített állapotról, akik a saját szakterületükkel szintén leegyeztetik a változásokat. Mindez jelentős koordinációs erőfeszítést igényel, amely számottevően csökkenthető a BIM modellel. A BIM-ben a teljes épület 3D-s számítógépes leképezése megtörténik a kivitelezés megkezdése előtt. A mindenkori változások nyomán a központi fájl kerül módosításra, a rajzok és az adatbázis ezt követően automatikusan szinkronizálódnak és az érintett felek számára azonnal hozzáférhetőek. Minden tervezési lépés érthetővé és átláthatóvá válik ezzel a logikával.

A BIM előnyei

Vizualizáció

Az épületek, vagy azok 1-1 részletének képi megjelenítése hasznos mind a tervezés, mind az építés során

Magasabb tervezési minőség

Az adatok jobb minőségűek, mivel mind egy közös adatbázisból származnak és folyamatosan szinkronizálódnak

Ütközésvizsgálat

Az egyes szakterületek közötti ütközések már a kivitelezés előtt felismerhetők és javíthatók

Hatékonyságnövelés

A javított adatszinkronizálás növeli a tervezési folyamat termelékenységét a minőség, a költségek és a határidők tekintetében

Együttműködés

A projektben résztvevők közötti jobb információcsere következtében az egyeztetés sokkal gördülékenyebb

Dokumentáció

Adatok folyamatos és azonnali rendelkezésre állása, az adatbázis a projekt teljes időtartama alatt folyamatosan épül

2019 © BES-BIM Kft.

Close Menu